Opmerkelijk

Intro

In dit onderdeel voeren we opmerkelijkheden ten tonele, die boven tafel zijn gekomen dankzij het combineren van de verschillende bronnen in één geïntegreerde database.

De bijdragen moeten ten alle tijden verwijzen naar de desbetreffende Personen en Percelen uit de database.


(13-03-2019) 144 of 146 Allerrijcsten?

Posthumus heeft in zijn overzicht van “Allerrijcsten” twee personen over het hoofd gezien, waardoor hij op een lijst van 144 rijken uitkwam. Dit getal is nadien door iedereen, die iets over het onderwerp schreef, netjes overgenomen. Nu wij deze verzameling vanuit de bron opnieuw getranscribeerd hebben vanuit Vroedschapsboek K-L, komen wij op 146 uit. Zie de Allerijcsten-lijst op deze site. Op dit moment toont deze lijst nog slechts 130 personen, aangezien een deel nog niet aan een gestandaardiseerde persoon is gekoppeld. In de database hebben we de 146 vermeldingen compleet en als alle personen gekoppeld zijn, zal deze lijst ook 146 stuks bevatten.

Het bijzondere is, dat dit al eerder iemand is opgevallen, gezien de twee potloodstreepjes, die hij/zij op de juiste plekken heeft neergezet in het exemplaar van Erfgoed Leiden en Omstreken.

De ontbrekende personen staan in groep D, de “middelbaer rijcen”. Het zijn Daniel den Nagel van Nieupoort (link volgt later) en Henric Pietersz backer.